Bild: Mostphotos

Gravida ska skyddas för covid-19

ARBETSMILJÖ2020-09-21
Gravida ska inte exponeras för det nya coronaviruset. Det slår Arbetsmiljöverket fast sedan ett skyddsombud vid Region Värmland begärt åtgärder för att skydda gravida anställda.

”Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset”, kommenterar Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, beslutet i ett pressmeddelande.

Det beslut som har skickats till region Värmland innebär att arbetstagare som är gravida inte ska arbeta med behandling eller omvårdnad av patienter eller omvårdnadstagare med konstaterad infektion av covid-19. Detta på grund av de särskilda risker som kan kopplas till den som är gravid.

”Kunskapsläget är dessvärre fortfarande oklart kring hur den gravida, fostret och det nyfödda barnet påverkas av coronaviruset. Men det finns studier som pekar på att infektionen kan ge ökad risk för tidig förlossning, kejsarsnitt och tillväxthämning hos fostret”, utvecklar Jenny Persson Blom, sakkunnig inom smittrisker på Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket ska försiktighetsprincipen råda – hellre fler skyddsåtgärder än för få. Det finns enligt myndigheten många studier som visar att förvärvsarbete under en graviditet är bra för hälsan. Därför är det viktigt att den som är gravid kan vara kvar i sitt arbete så länge som möjligt under en graviditet. Men skadlig exponering eller andra skadliga förhållanden ska upphöra.

Om det inte är möjligt att göra förändringar så att en skadlig exponering upphör ska arbetstagaren enligt Arbetsmiljöverket erbjudas möjlighet att utföra andra arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.