Häktad sov på madrass på golvet – JO kritisk

KRIMINALVÅRDEN2023-06-26

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården sedan en intagen tvingats sova på en madrass på cellens golv. ”Om en cell ska användas för dubbelbeläggning måste den vara utrustad för två intagna”, skriver JO Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Den anmälan som lett till JOs kritik kom från en intagen vid Kriminalvårdens häkte i Växjö, som tvingats sova på golvet i en cell han delade med en annan intagen. Han skrev till JO att han dessutom var sjuk och att luften i rummet inte räckte till för två. De två intagna turades enligt anmälan om att använda den enda sängen på natten.

JOs utredning bekräftade uppgifterna i anmälan – den intagne hade under perioden 30 maj till 9 juni 2022 varit placerad i en dubbelbelagd cell, som var 7,8 kvadratmeter exklusive toalett, med en säng och en madrass.

JO framhåller i sitt beslut att en cell som ska användas för dubbelbeläggning måste vara utrustad för två intagna.

”Det är till exempel inte acceptabelt att intagna sover på madrasser som placeras på golvet eller i tältsängar. Först när dessa förutsättningar föreligger kan Kriminalvården sägas upprätthålla en verkställighet som innebär att de intagna bemöts med respekt för sitt människovärde och med förståelse för de svårigheter som är förenade med ett frihetsberövande”, skriver Katarina Påhlsson i beslutet.

I ett yttrande till JO konstaterar Kriminalvården att beläggningen på häktet i Växjö, liksom i hela landet, var mycket hög vid det aktuella tillfället. I Växjö var beläggningen 125 procent 1 juni, 106 procent 3 juni och 114 procent 7 juni förra året.

Enligt yttrandet instämmer Kriminalvården i att det även när ett rum delas av två intagna alltid ska finnas en säng per intagen. I yttrandet aviserar myndigheten att den kommer att se över sina anvisningar om dubbelbeläggning i regelverket med allmänna råd om häktesverksamheten.

JO bedömer att det är nödvändigt att Kriminalvården snarast ändrar sina föreskrifter och allmänna råd. JO ser dock positivt på att myndigheten delar uppfattningen att det ska finnas en säng per intagen och att föreskrifterna i den delen behöver förtydligas.

”Det är uppseendeväckande att en intagen har tvingats att sova på en madrass på golvet. Häktet Växjö förtjänar kritik för att cellen som (anmälaren) delade med en annan intagen inte hade två sängar”, skriver JO i beslutet.

Därmed lämnar JO ärendet utan annan åtgärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA