Halverad andel kvinnliga forskare i Lund

HÖGSKOLA2008-02-27

Vid Lunds universitet har andelen kvinnliga doktorander vid naturvetenskapliga fakulteten halverats, skriver Sydsvenskan. Bara en av fem nya doktorander i fjol var kvinna.

– Det är riktigt uselt, verkligen anmärkningsvärt. Man funderar över vad som är fel, säger Lina Roth från fakultetens jämställdhetsgrupp till tidningen.

Antalet kvinnliga och manliga doktorander vid fakulteten har på senare år varit relativt jämnt. Men när 53 doktorander antogs förra året var bara 11 kvinnor. Därmed sjönk andelen kvinnliga doktorander från 40 till 21 procent.

– Vi är förvånade och bestörta men har egentligen ingen bra förklaring till detta, säger fakultetsstyrelsens vice ordförande Olle Söderman till tidningen.

Enligt Olle Söderman kan en del av förklaringen vara att fakulteten av ekonomiska skäl förra året minskade antalet doktorandtjänster. En annan orsak kan vara att det finns få kvinnliga professorer.

– Det saknas förebilder för andra tjejer, säger han.

Doktorandombudsmannen Andreas Lundin i Lunds doktorandkår tror att andelen kvinnor beror på att kvinnor vill ha tryggare anställningsformer, skriver Sydsvenskan. Den som inte har en anställning som doktorand går på utbildningsbidrag eller stipendium, inkomster som inte ligger till grund för varken sjukpenning eller a-kassa.

– Det är svårt att få jobb som doktorand. Endast en fjärdedel får jobb. Anställningsvillkoren måste förbättras och karriärvägarna måste vara tydligare. Efter skatt ligger utbildningsbidraget på runt 10 000 kronor. Man får inte lön förrän efter två år, säger Andreas Lundin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA