»ST har arbetat strukturerat och sakligt, och presenterat statistik och välgrundade fakta för arbetsgivaren«, säger Åsa Andersson, ordförande för ST inom Havs- och vattenmyndigheten.
Bild: Elis Hoffman
»ST har arbetat strukturerat och sakligt, och presenterat statistik och välgrundade fakta för arbetsgivaren«, säger Åsa Andersson, ordförande för ST inom Havs- och vattenmyndigheten.

Här lönar det sig att vara medlem i ST

HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETEN2016-09-21

På Havs- och vattenmyndig­heten, HaV, fick STs och de andra OFR-förbundens medlemmar nästan en procentenhet mer i lönelyft än medlemmarna i Saco-S: 8,2 procent mot 7,2 procent. Det är den största skillnaden mellan organisationerna i Publikts granskning.

Enligt Åsa Andersson, ordförande för ST inom HaV, är framgången resultatet av ett långsiktigt arbete.

– Sedan myndigheten bildades för fem år sedan har ST arbetat strukturerat och sakligt, och presenterat statistik och välgrundade fakta för arbetsgivaren.

Hon konstaterar att ST-medlemmarna på HaV generellt sett tjänar lite mindre än medlemmarna i Saco-S. Räknat i kronor har de under många år fått mindre. En strategi från STs sida har därför varit att alltid förhandla i kronor.

– Om vi bara talar i procent så ökar löneskillnaderna mellan grupperna helt osakligt över tid, säger hon.

ST inom HaV har också drivit på för att myndigheten ska göra en arbetsvärdering för varje tjänst. Enligt Åsa Andersson har dessa visat att ST haft rätt i sina antaganden om att vissa grupper är underbetalda i förhållande till andra. Hon säger att arbetsgivaren inte uppskattat att de använt resultatet i sina yrkanden, men att resultaten har gett genomslag i revisionen.

– Våra fiskerikontrollanter arbetar längst ut i kedjan och möter folk. De är bland de lägst betalda men har ett stort eget ansvar och är utsatta för risker. Genom arbetsvärderingarna har vi tydliggjort deras arbete och kompetens.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.