Hård kritik mot anstalt i internutredning

KRIMINALVÅRDEN2018-02-07

En intern utredning inom Kriminalvården riktar skarp kritik mot Saltviksanstalten, sedan en intagen utfört skenavrättning mot två kriminalvårdare. Internutredningen pekar ut en rad brister, uppger SVT.

En intagen som för ett år sedan skulle flyttas från Saltviksanstalten utanför Härnösand för utvisning skenavrättade två vårdare. I de personliga tillhörigheter han fick tillbaka inför förflyttningen fanns ett pistolliknande föremål. Mannen hade fått ett fängelsestraff för bland annat grov misshandel. Det dröjde tio månader innan händelsen blev känd för anstaltsledningen, uppger SVT.

Nu riktar en intern utredning skarp kritik mot anstalten på flera punkter, inte minst att det tog tio månader innan händelsen blev känd för ledningen.

”Jag har också ställt mig frågan varför det tog sådan tid. Jag kan inte kan svara på varför det inte togs på allvar. Inte heller utredningen ger något svar på det”, säger tillförordnade anstaltschefen Fredrik Wallin till SVT.

Utredningen kritiserar hela säkerhetsarbetet vid anstalten, som tillsammans med Kumla och Hall är en av de tre högst säkerhetsklassade i landet. Nu har anstalten på sig till mitten av mars att redovisa vilka åtgärder man vidtagit, enligt SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA