Hård ST-kritik mot Luftfartsverket

LFV2010-11-16

Luftfartsverket brister i respekt för de fackliga organisationerna och sin personal. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede i ett skarpt brev till verkets ledning.

Bakgrunden är att Luftfartsverket i juni, utan förvarning till facken, sa upp alla lokala avtal. Situationen har därefter spetsats till ytterligare då verket ensidigt beslutat om nya villkor innan parterna enats om nya avtal.

De nya villkoren innebär en rad oacceptabla försämringar för personalen, skriver Annette Carnhede. Lönerna har frysts, och skiftgående personal har fått 2-4 timmars längre veckoarbetstid.

Arbetsgivarens uppger som skäl att kostnaderna måste dras ned för att minska verkets stora underskott. Men underskottet beror enligt ST på felaktiga trafikprognoser, som ledde till att flygbolagen gavs krediter. I stället för att nu kräva in de pengarna får personalen stå för merparten av kostnaderna. ”Det är helt oacceptabelt, och än värre är att vi nu ser att vi riskerar att försättas i samma situation igen 2011, eftersom trafikprognosen åter är orimlig.”

LFVs agerande är helt främmande för hur parterna inom staten brukar bete sig mot varandra, hävdar Annette Carnhede och uppmanar verkets ledning att tänka om. ”Den nu aktuella situationen är inte värdig en statlig verksamhet”, skriver hon i brevet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Inlagt av FL ESOS (ej verifierad) tis, 11/16/2010 - 19:59
Dom kommer inte att vinna! Vi kommer att ge dem en kamp som dom sent ska glömma! Det är helt säkert!
Inlagt av Mattias (ej verifierad) tis, 11/16/2010 - 20:29
Låt dom hålla på, vi har tid på oss! Dom förlorar mycket mer än vad vi gör och dom vet att sommaren 2011 inte kommer att bli så lätt med sura flygledare. Så låt dom hålla på ett tag till.
Inlagt av prognosmakare? (ej verifierad) ons, 11/17/2010 - 13:14
Problemet med de felaktiga prognoserna som blir underlag till LFV avgifter är att de inte sätts av LFV utan det är Transportstyrelsen som beslutar om dessa. Så Anette Carnhede är helt fel ute när hon skyller detta på LFV och hon borde rikta sin kritik åt rätt håll!
Inlagt av Anders (ej verifierad) ons, 11/17/2010 - 14:03
Hon har skyller ju inte prognosmissarna på LFV. Hon slår däremot ner på LVF;s behandling av personalen samt att framtida orealistiska prognoser kan förvärra den ekonomiska situationen ytterliggare. Likaså kritiserar hon att personalen skall betala icke betalda krediter från flygbolagen.
Inlagt av FL (ej verifierad) ons, 11/17/2010 - 14:23
Re: Prognosmakare?

Så man kan inte vara kritisk till LFV när dom tar ut detta på personalen? Oavsett vem som har satt prognoserna?!!!!
LFV;s agerande är väl trots det oacepptabelt? Eller hur tänker du?
LFV;s agerande mot sin personal är under all kritik men som sagt vi är beredda. Vi har mycket mer tålamod och kampvilja!
Prognoserna är ju bara en liten del av den kritik som Annette riktar mot LFV!
Inlagt av FL ESOS (ej verifierad) ons, 11/17/2010 - 18:12
Thomas vi kommer ihåg detta när du behöver hjälp nästa gång, var så säker!
Inlagt av Jens (ej verifierad) ons, 11/17/2010 - 18:44
3:e inlägget verkar vara ett riktigt chefsämne! :-(

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA