Hårdare krav på statliga bolag

STATLIGA BOLAG2020-03-03
Regeringen skärper kraven på att statens bolag ska anlita företag med schysta villkor. De bolag som har statligt ägande ska enligt ett pressmeddelande säkerställa ordning och reda i leverantörsledet.

Regeringen har beslutat om en ny ägarpolicy för bolag som ägs av staten. Därmed skärps kraven på bolagen inom flera viktiga områden. Syftet är enligt pressmeddelandet att den statligt ägda bolagsportföljen ska fortsätta att visa vägen mot långsiktigt hållbart värdeskapande.

”Som förvaltare av en av Sveriges största bolagsportföljer ska vi agera med gott exempel. Därför inför vi nu krav på schyssta villkor för de statliga bolagens leverantörer. Självklart ska även huvudleverantören ställa kraven vidare på eventuella underleverantörer”, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan, S, beslutet.

Den nya ägarpolicyn innebär att bolagen ska bedriva ett aktivt, systematiskt, ambitiöst och ansvarsfullt säkerhetsarbete. Den ställer också krav på att de statliga bolagen ska vara en del av omställningen till ett samhälle utan utsläpp av växthusgaser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.