Hemlighöll kritik från EU-facket

EU2009-02-27

Europafacket och EU-kommissionen är på kollisionskurs efter ett möte i veckan. När kommissionens ordförande José Manuel Barroso sammanfattade mötet utelämnade han fackets synpunkter.

José Manuel Barroso hade bjudit in parterna på den europeiska arbetsmarknaden till kommissionens ordinarie veckomöte, för att ge dem tillfälle att framföra sina synpunkter på den ekonomiska krisen. Kommissionen lovade att ta med parternas synpunkter i underlaget inför det extra toppmötet med EUs stats- och regeringschefer som ska hållas den 1 mars, och till det ordinarie vårtoppmötet i mars och toppmötet om sysselsättning i maj.

Efter mötet hävdade José Manuel Barroso enligt Brysselkontoret att parterna var helt överens om att den inre marknaden och kommissionens föreslagna återhämtningsplan var rätt väg att hantera krisen och trygga sysselsättningen. Kritiken från Europafackets generalsekreterare John Monks om att återhämtningsplanen är otillräcklig och borde fördubblas, och att den inre marknaden är hotad av de EG-domar som ger utländska företag rätt att inte respektera kollektivavtal när de utstationerar egen arbetskraft i andra EU-länder nämnde han inte.

John Monks kritiserade också att kommissionen hittills vägrat se över utstationeringsdirektivet. Domarna i EG-domstolen om arbetsrätten är ett hot mot den inre marknaden, sa John Monks, eftersom de ger arbetsgivarna licens att använda sig av utstationerade för att dumpa uppgjorda löner i andra länder och slå en kil mellan inhemska och gästande arbetare.

I kommissionens redovisning av diskussionerna noterades kortfattat att förslag hade framförts ”om åtgärder för att öka tillväxten och sysselsättningen, främja flexicurity, stödja företag och arbetstagare under krisen, underlätta investeringar och öka köpkraft och efterfrågan, respektera arbetstagarnas fria rörlighet och kollektivavtal, samt garantera att den inre marknaden fortsätter att fungera”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA