Het debatt om finska Posten

FINLAND2010-10-28

Det blev en hätsk debatt i finska riksdagen när regeringens förslag till ny postlag kom upp på onsdagen. Lagen ska konkurrensutsätta statliga Itella, i enlighet med EUs postdirektiv.

Posten Finland bytte för ett par år sedan namn till Itella, som är varumärket för tjänster till företag och organisationer. Bolaget har en växande omsättning av logistiktjänster i övriga Skandinavien, Baltikum och Ryssland. Förra veckan presenterade den finska regeringen ett förslag till ny postlag som öppnar själva brevhanteringen för konkurrens.

Enligt Finska Nyhetsbyrån, FNB, hamnade kommunikationsminister Suvi Lindén, som representerar Samlingspartiet, på defensiven när lagförslaget kom upp till remissdebatt i riksdagen i går. Hon anklagades av flera ledamöter från vänstern för att öppna möjligheter för utländska bolag att plocka åt sig russinen i kakan och försvaga det statliga bolagets ställning.

Enligt förslaget ska Itella också i fortsättningen ha ett nationellt ansvar för postutdelning fem dagar i veckan. Men lagen gör det möjligt för andra företag att också sälja posttjänster. Suvi Lindéns hävdade att det inte är ändrade lagar som utgör hotet mot de traditionella posttjänsterna, utan de elektroniska tjänsterna. Hon påpekade enligt FNB att posten också framöver ska delas ut fem gånger i veckan, oberoende av om det är lönsamt eller inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA