HO kräver starkare lagstiftning

HO2005-11-03

I ett brev till justitieminister Thomas Bodström kräver Handikappombudsmannen, HO, Lars Lööf att även funktionshindrade ska kunna ta del av domar som rör dem själva.

Bakgrunden till HOs brev är en anmälan från en synskadad person som begärt att få ut en dom från länsrätten på kassettband. Länsrätten avslog begäran efter att ha rådgjort med Domstolsverket, och hänvisade till att det inte finns någon sådan skyldighet.

I brevet till justitieminister Thomas Bodström skriver HO Lars Lööf:

”Med utgångspunkt från internationella åtaganden, handlingsplanen och myndigheternas ansvar för genomförande av handikappolitiken anser HO att det finns en stor brist i lagstiftningen som hindrar personer med funktionshinder att kunna ta del av information från bl.a. domstolar.”

I de riktlinjer för myndigheters tillgänglighet som HO har utarbetat sägs klart att myndigheter ska tillhandahålla information också för funktionshindrade, t ex i form av talkassett. Riktlinjerna utgår från en handlingsplan riksdagen antog år 2000, men det finns ingen lag som tvingar myndigheterna att följa anvisningarna.

”HO anser att rättssäkerheten för personer med funktionshinder äventyras när man hindras att ta del av tillgänglig information från domstolar. Det ska vara en självklarhet att domstolarna vid behov tar fram information i alternativa format”, skriver Lars Lööf.

I brevet begär HO en tydligare och starkare lagstiftning och vill ha en redovisning av ministern vilka åtgärder man tänker vidta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA