Hög polischef anmäls för datorlån

POLISEN2022-09-21

En högt uppsatt chef inom Polisen anmäls till Statens ansvarsnämnd för att ha använt sin makes tjänstedator och inloggning under ett digitalt möte. Även maken arbetar inom Polisen.

Det var i våras som den kvinnliga polischefen deltog i ett digitalt möte från sitt hem, inloggad i sin makes namn. Kvinnan har uppgett att hon inte hade sin tjänstedator hemma vid tillfället, men det hade hennes man som även han arbetar inom Polisen. Därför använde hon sin mans digitala utrustning och inloggning under mötet.

I en intern utredning har kvinnan sagt att hennes make satt bredvid henne under hela mötet. Han ska ha haft hörlurar på sig och inte hört vad mötesdeltagarna sagt, men kunnat se att hans fru inte gjort något annat på datorn än att delta i mötet. Den kvinnliga polischefen jämför själv händelsen med att låna en kollegas tjänstetelefon för att ringa ett samtal.

Men enligt Polismyndighetens riktlinjer är det inte tillåtet att använda sig av en annan medarbetares elektroniska id eller inloggning eftersom det i efterhand ska vara möjligt att slå fast vilka åtgärder en viss anställd har vidtagit i datasystemen, exempelvis vid misstanke om dataintrång.

Det borde den kvinnliga polischefen ha insett, enligt Polismyndigheten som anser att hon bör få en disciplinpåföljd. Eftersom kvinnan är anställd av regeringen är det inte personalansvarsnämnden som ska pröva frågan, utan Statens ansvarsnämnd. I sin anmälan till Statens ansvarsnämnd skriver rikspolischef Anders Thornberg att kvinnan bör få en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA