Högskola blir universitet vid årsskiftet

HÖGSKOLAN2021-12-13
Nu har regeringen fattat det formella beslutet att Mälardalens högskola vid årsskiftet blir Mälardalens universitet.

Att Mälardalens högskola skulle bli universitet föreslog regeringen i den forsknings- och innovationspolitiska propositionen i våras. Riksdagen ställde sig bakom förslaget i april. Nu har regeringen fattat det formella beslutet om namnändringen i högskoleförordningen.

”Ett nytt universitet i Mälardalen är en viktig framtidssatsning som stärker den högre utbildningen och forskningen i Sverige i en tillväxtregion med många invånare”, konstaterar utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har det nya universitetet välutvecklad samverkan och samproduktion med bland annat näringsliv och offentlig sektor. Det är den högskola som har flest doktorander och flest examenstillstånd på forskarnivå. Lärosätet har även flest studenter av alla högskolor, inom en rad samhällsviktiga utbildningar.

När lärosätet nu får universitetsstatus kommer det att kunna anordna utbildning på forskarnivå samt examinera doktorer inom alla ämnen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.