Annons:

Högskola blir universitet vid årsskiftet

HÖGSKOLAN2021-12-13

Nu har regeringen fattat det formella beslutet att Mälardalens högskola vid årsskiftet blir Mälardalens universitet.

Att Mälardalens högskola skulle bli universitet föreslog regeringen i den forsknings- och innovationspolitiska propositionen i våras. Riksdagen ställde sig bakom förslaget i april. Nu har regeringen fattat det formella beslutet om namnändringen i högskoleförordningen.

”Ett nytt universitet i Mälardalen är en viktig framtidssatsning som stärker den högre utbildningen och forskningen i Sverige i en tillväxtregion med många invånare”, konstaterar utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har det nya universitetet välutvecklad samverkan och samproduktion med bland annat näringsliv och offentlig sektor. Det är den högskola som har flest doktorander och flest examenstillstånd på forskarnivå. Lärosätet har även flest studenter av alla högskolor, inom en rad samhällsviktiga utbildningar.

När lärosätet nu får universitetsstatus kommer det att kunna anordna utbildning på forskarnivå samt examinera doktorer inom alla ämnen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA