Mälardalens högskola blir universitet

HÖGSKOLAN2021-04-22

Riksdagen beslutade på onsdagen att Mälardalens högskola ska bli universitet nästa år. Det innebär bland annat större frihet och högre anslag för lärosätet.

Mälardalens högskola, MDH, är i dag Sveriges största högskola när det gäller antal studenter och antal forskarstuderande, påpekar högskolan i ett pressmeddelande efter beslutet. MDH lyfter också fram att högskolan byggt upp en omfattande forskningsverksamhet tack vare gott samarbete med forskningsfinansiärer, näringsliv och offentlig sektor.

”Detta är en milstolpe och en glädjens dag. Vi är stolta över det förtroende riksdagen visar oss och är redo att växla upp vår forskning och ta ett än större ansvar för Sverige som forsknings- och kunskapsnation”, konstaterar rektor Paul Pettersson i pressmeddelandet.

Den främsta skillnaden mellan ett universitet och en högskola är att universiteten har tillstånd att utfärda examen på forskarnivå, medan högskolor måste söka tillstånd för forskarutbildning inom specifika områden. Men universiteten har också större anslag för forskning, och universitetsstatusen innebär enligt pressmeddelandet en väsentlig utökning av forskningsverksamheten. Regeringen har aviserat att de öka anslagen till forskning vid MDH med 130 miljoner kronor. 

”Det är en kraftfull strategisk satsning för att öka regionens handlingskraft men även för Sverige som land. Mälardalens högskola har redan idag en stark grund att stå på. De har flest antal doktorander och en hög andel extern forskningsfinansiering. Det är kvalitetsindikationer. Kunskap bygger Sverige starkare”, sade Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, under riksdagsdebatten inför beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA