Högskolan viktig för regional utjämning

TCO2006-04-25

Tillgång till högre utbildning är en viktig faktor för regional utveckling. Det visar en undersökning som TCO genomfört.

Utbildning är det viktigaste sättet att möta globaliseringen, anser TCOs ordförande Sture Nordh.

– Ingenting blir bättre av att man gör det svårare för våra ungdomar att plugga på högskola. Tvärtom! Minskar den högre utbildningen försämras konkurrenskraften och den sociala snedrekryteringen ökar. Det är fullständigt emot TCOs utbildningssyn.

TCOs undersökning visar att majoriteten av studenterna väljer att studera i närheten av där man växt upp. Att alla vill flytta till Stockholm är en myt. Också sedan man tagit examen blir de allra flesta kvar i hemmaregionen.

Målsättningen att varannan ska ha börjat högskolestudier vid 25 års ålder ligger inom räckhåll. Men de regionala variationerna är stora, konstateras i TCO-rapporten. Det är bara i fyra län – Uppsala, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten – som målet nåtts. Lägst andel 25-åringar i högskolestudier har Gotland och Dalarna med 41,5 procent.

Och ingenstans har hälften av männen börjat vid högskolan vid 25 år. I genomsnitt har 54,5 procent av kvinnorna påbörjat högskolestudier före 25-årsdagen, men bara 40,5 procent av männen.

Om Sverige ska kunna hålla sina positioner på världsmarknaden måste fler få en högre utbildning, inte färre, anser TCO i en programförklaring. Och fler behöver gå igenom längre akademiska studier. Det är fel att betrakta arbetslösheten bland akademiker som en anledning att dra ner på ambitionerna för den högre utbildningen, enligt TCO.

Akademikerarbetslösheten är rekordstor och måste tas på allvar, konstaterar TCO. Men arbetslösheten bland akademiker är fortfarande lägre än bland andra grupper på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA