Höjda mål för andelen kvinnliga professorer

HÖGSKOLAN2021-01-11
Regeringen vill se större ansträngningar för att öka andelen kvinnor bland landets professorer. Målet är att varannan ny professor ska vara en kvinna senast år 2030. I dag är bara tre av tio professorer kvinnor.

Arbetet mot en jämställd högskola går alldeles för långsamt, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför sätter regeringen nya rekryteringsmål för professorer vid landets lärosäten inför 2021.

”Universitet och högskolor är landets största statliga sektor. För mig är det självklart att de ska sträva efter att vara jämställda. Vi ser tyvärr att arbetet går för långsamt och regeringen sätter nu upp nya mål”, meddelar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Regeringen sätter upp nya mål för varje lärosäte för andelen kvinnliga professorer vid utgången av år 2021. I dag är 29 procent av landets professorer kvinnor och 71 procent män. I slutet av det här året är ska både Blekinge tekniska högskola och Chalmers tekniska högskola, som är sämst i klassen i dag,  nå upp till 34 procent.

”På nivån under professor är könsfördelningen nästan helt jämn. Det är därför inte brist på kompetens som ligger bakom. Jag hoppas att målen nu ska bidra till att all kompetens tas tillvara när nya professorer rekryteras”, kommenterar Matilda Ernkrans beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.