Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet

Hon blir ny rikspolischef

POLISEN2023-11-17

Regeringen har utsett Petra Lundh till ny rikspolischef. Hon är i dag hovrättspresident i Svea hovrätt och ersätter Anders Thornberg som blir landshövding i Hallands län.

Den nya rikspolischefen Petra Lundh presenterades av justitieminister Gunnar Strömmer, M, på en pressträff under fredagseftermiddagen.

Petra Lundh har en lång bakgrund i rättsväsendet men har inte arbetat inom Polisen tidigare. Hon var riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten när hon i våras utsågs till hovrättspresident i Svea hovrätt, en post som hon tillträdde 1 september.

– När vi nu står inför att utse en ny rikspolischef är det regeringens uppfattning att Petra Lundh behövs i den uppgiften och jag är mycket glad för att hon har tackat ja till jobbet. Hon har min och regeringens fulla uppbackning i det arbete som nu väntar, sade Gunnar Strömmer under pressträffen.

Petra Lundh tillträder 1 december och berättade att hon var glad och hedrad över förtroendet, men också ödmjuk inför uppdraget.

– Att säga ja till det här uppdraget som Sveriges nya rikspolischef är ett av de absolut svåraste besluten jag tagit i min karriär, konstaterade hon under pressträffen.

Hon förklarade att det dels berodde på att det är ett av de mest utmanande uppdragen i svensk statsförvaltning, dels att hon nyligen börjat på Svea hovrätt och hade sett fram emot att utveckla den verksamheten.

– När regeringen nu anser att jag med mina erfarenheter är rätt person att leda Polismyndigheten framöver känner jag att jag i det här allvarliga läget som Sverige befinner sig i både vill och är angelägen om att få bidra och göra Sverige bättre och invånarna säkra och tryggare, sade hon.

STs avdelningsordförande Pär Renberg är positiv till utnämningen.

– Det är ett nytt namn och ansikte för mig. Men hon verkar ha en gedigen bakgrund inom både myndighet och rättsväsende, så jag tror och hoppas att det blir bra, säger han.

Under pressträffen berättade Gunnar Strömmer att den nya rikspolischefen getts ett förändringsuppdrag, som sammanfattades i tre punkter: att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis och en god service till medborgarna, att få upp trycket i utredningsverksamheten och att säkerställa en effektiv styrning, användning och uppföljning av Polisens växande resurser.

– En grundförutsättning för att åstadkomma det här är att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs. Man ska ha bra arbetsvillkor och känna stolthet över sitt arbete, kommenterade Petra Lundh uppdraget under pressträffen.

Tidigare under fredagen meddelade regeringen att den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg utsetts till landshövding och chef för Länsstyrelsen i Hallands län. Även han tillträder sitt nya uppdrag 1 december i år.

Anders Thornberg har varit rikspolischef sedan 2018. Hans förordnande på Polismyndigheten sträckte sig egentligen till februari nästa år.

Pär Renberg tycker att Anders Thornbergs sex år som rikspolischef har varit bra.

– Han har haft mycket utmaningar. Jag tror också att han med tiden insåg vilket stort uppdrag Polismyndigheten var jämfört med Säpo. Men vi har haft ett bra samarbete och jag tycker att han har varit inbjudande och bra att ha att göra med, säger Pär Renberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA