Hon gick från kassan till skolan

NYHET2003-12-02
– För mig har detta varit väldigt bra. Att byta jobb efter 22 år är jättetufft, och det är tveksamt om jag hade gjort det utan den här stöttningen.

Det säger Ann Högel, som arbetat som postkassörska i Stockholm och nu via Futurum utbildar sig till pedagogassistent. Utbildningen sker på distans. Posten Futurum har köpt distansutbildningsplatser för deltagare som vill utbilda sig till pedagogassistenter, läkarsekreterare eller ekonomiassistent.

– Jag fick komma med i Futurum på dispens, eftersom omställningen i Stockholm inte hade börjat när jag fick höra om den här kursen, berättar Ann Högel.

Utbildningen är på 60 poäng, det vill säga tre terminer med normal studietakt. Men Ann Högel och hennes kurskamrater läser in den på 14 månader. Hon har full lön under tio månader och 70 procent de sista fyra månaderna.

Hon framhåller att de ekonomiska villkoren gör att även äldre kollegor – själv är Ann Högel 43 år – kan få chansen att utbilda sig. Som äldre har man annars svårt att få studielån.

– Jag tycker om att plugga, så jag hade mycket väl kunnat tänka mig att göra det även utan Futurum. Men det är fantastiskt att kunna gå i skolan utan att ha utlägg för det.

Kontakterna med Futurum har varit ganska få, men den regionala ”coachen” har ringt och frågat hur det går. Ann Högel har också varit med på ett informationsmöte för nya Futurumdeltagare för att berätta om sin kurs.

Utbildningen innehåller praktikperioder inom skolan, och var tionde vecka träffas kursdeltagarna under några dagar. Men i huvudsak sitter Ann Högel hemma och pluggar på egen hand. En avsevärd skillnad mot vardagen i postkassan.
– Man har mycket ansvar själv, och det var svårt i början. Men jag tycker att jag har förändrats som person. Det vi ska göra är att läsa och reflektera, och då sker det någon form av utveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.