Hot mot Ungdomsstyrelsen

UNGDOMSSTYRELSEN2013-01-17

Ungdomsstyrelsen har utsatts för hot och gör nu en polisanmälan. Hoten har samband med att myndigheten avslagit en bidragsansökan från Sverigedemokraternas ungdomsförbund

Flera källor på Ungdomsstyrelsen bekräftar att hot har uttalats mot myndigheten på ett antal främlingsfientliga sajter på internet.

Hoten har samband med att Ungdomsstyrelsen nekade Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, bidrag.

Riksdagsledamot Thoralf Alfsson, SD, skrev efter beslutet på sin blogg: ”Ungdomsstyrelsen begår ett stort misstag”. Han skriver att han hoppas att ”fotsoldaterna” nu ska ”rycka ut”. I bloggens kommentarsfält namnges enskilda tjänstemän på Ungdomsstyrelsen.

Företrädare för myndigheten vill inte berätta mer om vad som hänt.

– Det är vår policy att inte kommentera hot mot tjänstemän, säger enhetschef Fredrik Wikström.

Han bekräftar dock att myndigheten under onsdagen gjorde en polisanmälan.

Det var på måndagen 14 januari som Ungdomsstyrelsen offentliggjorde den årliga fördelningen av en kvarts miljard kronor till olika organisationer. SDU, med ungefär 2 000 medlemmar, finns inte med på listan av godkända bidragstagare.

Ungdomsstyrelsen har nekat SDU bidrag på formella grunder. Enligt myndigheten har organisationen inte lämnat in en fullständig ansökan, och har också brister i de ekonomiska rutinerna. Dessutom har medlemsföreningarna inom SDU enligt Ungdomsstyrelsen inte självständigt antagit stadgar – ett krav enligt förordningen om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Hot och våld