Stenkastare hotade att komma tillbaka

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-11-08

Arbetsförmedlingens kontor i Tanumshede har utsatts för ett attentat. Två stenar kastades in genom en glasruta. I ett mail har Antifascistisk aktion, Afa, tagit på sig ansvaret och hotar med fler och grövre attacker.

Kajsa Olsson Nilsson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen i Västra Götaland, ser allvarligt på stenkastningen.

– Det är obehagligt att det i mailet står att det här bara är början, säger hon.

På Arbetsförmedlingen i norra Bohuslän finns ett 30-tal anställda fördelade på kontoren i Strömstad, Kungshamn och Tanumshede.

Personalen på kontoret i Tanumshede chockades i samband med stenkastningen, konstaterar Kajsa Olsson Nilsson. Hon tycker att Arbetsförmedlingen ändå tagit väl hand om personalen efter händelsen.

– Både arbetsgivaren och den lokala chefen har tagit händelsen på allvar och satt in stöd och hjälp. Chefen hade en färdig planering för dialog och stöd. Också polisen ska ha reagerat stöttande efter attentatet, säger hon.

Hon är trygg med att det finns beredskap att sätta in stödresurser när personalen behöver det:

– Man vet inte om det kanske är fler som är i behov av stöd efter helgen, när den omedelbara chocken har lagt sig.

Kajsa Olsson Nilsson hoppas att händelsen i Tanumshede inte får alltför stor uppmärksamhet i media, eftersom hon antar att det är själva syftet med attentatet.

Mailet från Afa Fyrbodal riktar sig både till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Afa skriver att myndigheterna kan vänta sig fler besök från gruppen.

Hotelsebrevet från AFA har publicerats av P4 Väst:

”Hej Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Vi i Antifascistisk aktion (AFA) Fyrbodal tar på oss vandaliseringen av era lokaler i Tanumshede. Denna gången krossades bara lite fönster, men ni och era andra lokaler inom vårt verksamhetsområde kan vänta sig fler besök från oss.
Varför har vi attackerat er?
Er verksamhet är totalt arbetarfientlig. Era metoder sätter folk i ett kontrollsystem som endast gynnar arbetsköpare. Ni tvingar arbetslösa till att söka alla jobb som finns utan hänsyn till deras egna önskningar. Försäkringskassan tvingar sjuka människor ut i arbete eller arbetslöshet. Eran definition av ”frisk” kan ligga så långt ifrån verkligheten att vi förbluffas.
Vi ber er att sätta er upp emot systemet som ni följer. Ni vet lika väl som vi att era metoder är inhumana.
MVH / AFA FYRBODAL”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.