Af-chefer attackerade i hemmet

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-12-16
Två chefer på Arbetsförmedlingen i Skåne har utsatts för attacker i sina hem. Flaskor med ammoniak kastades in genom fönstren. Aktionsgruppen Autonoma arbetare Skåne har tagit på sig attentatet.

– Det är mycket allvarligt och väldigt obehagligt, kommenterar Helena Perlerot, STs avdelningsordförande inom Arbetsförmedlingen.

Attackerna skedde under natten 7 respektive 26 november, men först i helgen fick Arbetsförmedlingens säkerhetschef veta att aktionsgruppen Autonoma arbetare Skåne gått ut med att de bar ansvaret, rapporterar Sydsvenskan.

Gruppen tog på sig ansvaret i ett inlägg, numera borttaget, på sajten Motkraft den 5 december:
”Revolutionen kommer inte att ske med vita handskar och våra metoder kommer inte att vara 'mjuka' eller politiskt korrekta. Vi i aktiongruppen Autonoma Arbetare i Skåne påstår att direkta angrepp på chefer, politiker och kapitalister är den bäst lämpade metoden utifrån dagens situation.”

Gruppen har också offentligt sagt sig ligga bakom en tidigare attack mot Arbetsförmedlingen i Malmö 7 oktober, då man kastade färgbomber mot byggnaden och skrev ”Döda handläggare” på fasaden. Motivet sades vara att göra motstånd mot ”kontrollsystemet som gör oss fattiga och förvandlar oss till själlösa kuggar. Vi måste göra motstånd tills dess att det repressiva systemet har förstörts. När vi säger ´Döda handläggare´ menar vi därför inte bara fysisk våld utan med alla tillgängliga kampmetoder.”

För en månad sedan utsattes Arbetsförmedlingens kontor i Tanumshede för ett attentat där två stenar kastades in genom fönstren. Den gången sade sig Antifascistisk aktion, Afa, ligga bakom, och de hotade att återkomma med fler och grövre attacker.

STs avdelningsordförande Helena Perlerot tycker hoten och incidenterna blivit allvarligare.

– Jag kan inte säga om hoten blivit fler under senare tid, men min känsla är att de nu ofta är av allvarlig art. Det har blivit en mer hotfull bild.

Hon understryker att attackerna inte enbart drabbar de direkt berörda.

– Det är ett hot mot oss som statstjänstemän. Man kan känna att det kanske är jag nästa gång.
Hon tycker att det är för tidigt för att säga om det finns en koppling mellan attentaten och kraven på de arbetssökande att rapportera sin sökaktivitet.

På Arbetsförmedlingen finns en särskild arbetsmiljögrupp som bevakar hot och våld.
– Sedan får vi också ta upp frågan fackligt med arbetsgivaren om vad som orsakar de här hoten, säger Helena Perlerot.

       

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.