Lejon kräver åtgärder mot attacker

ARBETSMILJÖ2014-02-12
Angreppen med politiska motiv måste upphöra. STs ordförande Britta Lejon efterlyser konkreta åtgärder mot skadegörelsen och hoten mot myndigheterna.

I senaste numret av Publikt uppmärksammas den politiskt grundade vandaliseringen av myndighetslokaler och hot mot tjänstemän.

Migrationsminister Tobias Billström, M, skriver i gårdagens Expressen om attackerna mot Migrationsverket.

Politiskt våld hör inte hemma i en rättsstat, skriver Billström. ”Medarbetare på landets myndigheter ska ha en säker arbetsmiljö” fortsätter han.

Tobias Billström efterlyser en intensifierad bekämpning av politisk extremism.

STs ordförande Britta Lejon tycker att det är ett underbetyg åt Polisens arbete att inget av de 30-talet anmälningar som Migrationsverket gjorde 2013 har klarats upp.

– Det verkar inte som att Polisen tar det här på tillräckligt stort allvar, säger Britta Lejon.

Hon välkomnar att Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson nyligen krävde kraftigt ökade insatser av Polisen.

– Det var jättebra att Anders Danielsson röt till. Det kan ta skruv, med tanke på hans bakgrund som Säpochef, säger Britta Lejon.

Men förutom polisiära insatser finns det mycket som myndigheterna som arbetsgivare själva kan göra för att bättre skydda sig, anser STs ordförande.

– Oavsett varifrån våldet kommer måste myndigheterna tänka efter före. Vilket stöd behöver medarbetarna? Hur ser man på ensamarbete? Vilka öppettider ska man ha? Hur ska lokalerna vara utformade?

I de fall enskilda anställda drabbas, är det viktigt att arbetsgivaren hjälper till med polisanmälan. Britta Lejon menar också att ansvariga politiker måste överväga hur de statsanställdas arbetsmiljö påverkas av impopulära beslut.

– Försämringar får givetvis konsekvenser. Då är det viktigt att lyssna på de anställda och eventuellt skicka med mer resurser, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.