Hotfull arbetsmiljö i kollektivtrafiken

FACKLIGT2005-05-16

Det är en orolig och hotfull arbetsmiljö för dem som jobbar inom kollektivtrafiken. Ungefär 10 procent av de anställda har utsatts för våld och nära 30 procent för hot de senaste året. Det visar en LO-undersökning.

Totalt har 28 procent av de tillfrågade svarat att de utsatts för hot de senaste tolv månaderna. En fjärdedel har angett att de hotats flera gånger under perioden, några har till och med mött hot dagligen.

Våld har 10 procent råkat ut för och bland kvinnor finns dubbelt så många drabbade som män. Var femte anställd har utsatts för rån och rånförsök under arbetstid.

Nästan hälften, 45 procent, av dem som svarat uppger att de är rädda för att bli utsatta för våld eller hot.

Hela tre fjärdedelar tycker att de inte fått tillräckligt stöd från lokala facket och 57 procent är missnöjda med arbetsledningens stöd.

De här dystra siffrorna finns i en undersökning som gjorts bland Kommunals och Sekos medlemmar inom kollektivtrafiken. Hårdast drabbade yrkesgrupper är konduktörer, tunnelbaneförare och tågvärdar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA