HTF varslar om strejk

AVTAL2007-04-26

Fackförbundet HTF varslar om konflikt från den 9 maj.
 1 500 medlemmar på bland annat Ica, Axfood och Ikea tas ut i strejk. Blir det inget avtal trappas konflikten upp. Nya varsel har lagts till 14 maj och 21 maj.

Både HTF och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har sagt nej till medlarnas bud.

HTF är bland annat missnöjt med nivåerna på lägstalönerna och individgarantin, förklarar HTFs förhandlingschef, Tommy Mases.

– Medlarbudet ger en individgaranti på 340 kronor första året. Vi vill ha 500 kronor eller därutöver. Det skulle innebära en låglönesatsning. En fjärdedel av HTFs medlemmar inom handeln tjänar under 20 000 kronor i månaden och tre fjärdedelar av dem är kvinnor.

HTF kräver också minimilöner för dem som fyllt 20 år på drygt 14 000 kronor i månaden och 16 300 kronor för dem som fyllt 24.

Vad gäller nivån på avtalet vill HTF ha 4,5 procent och ettårsavtal.

– Det handlar inte om att vi ska ha mer än industrin, utan att gapet gentemot de industrianställda inte ska öka. Får vi 4,5 procent behåller vi den distans vi har nu, säger Tommy Mases.

Avtalsförhandlingarna gäller 50 000 tjänstemän inom handel och chefer inom detaljhandeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA