IAF kritisk mot arbetsförmedlingarna

A-KASSA2006-03-01

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, vill ha tydligare regler för hur arbetsförmedlingarna ska hantera arbetssökande som går på a-kassa.

Det är i sin budgetframställan för de närmaste tre åren som IAF begär att det görs en översyn av reglerna. Också andra myndigheter, som till exempel Riksrevisionen och Statskontoret, har haft synpunkter på hur arbetsförmedlingen skött sina uppdrag, skriver IAF. I budgetframställan konstateras att det finns stora skillnader mellan hur reglerna tillämpas mellan olika län och olika arbetsförmedlingar:

”Detta står i motsats till principerna om rättssäkerhet och likabehandling som så starkt understrukits av regering och riksdag.”

Arbetsförmedlingarna brister framför allt när det gäller att ställa krav på att den som har a-kassa är aktivt arbetssökande. Men IAF medger också att det kan vara svårt i områden där antalet potentiellt sökande på varje ledigt jobb kan vara mycket stort. Också kravet på att den som söker jobb måste vara beredd att flytta från hemorten upprätthålls dåligt, anser IAF.

Även när det gäller kravet på att upprätta handlingsplaner för varje arbetssökande är IAF kritisk mot arbetsförmedlingarna:

”Trots att frågan om handlingsplanernas kvalitet och innehåll varit föremål för återkommande diskussion och insatser från Ams sida under mer än ett årtionde kan konstateras att handlingsplanerna fortfarande har stora brister.”

IAF konstaterar att den höga arbetsbelastningen på arbetsförmedlingarna kan vara ett viktigt skäl till att man inte fullgör sina skyldigheter när det gäller arbetslöshetsförsäkringen. Att granska och kontrollera de arbetssökande är också ett grannlaga och påfrestande uppdrag för arbetsförmedlarna.

”Det finns ett stort behov av en översyn och precisering av arbetsförmedlingens uppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen för att på så sätt minska gapet mellan hur statsmakterna preciserat uppdraget och hur detta uppdrag faktiskt utförs.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA