IF Metall kan leva med nya turordningsregler

ARBETSRÄTT2019-01-30
IF Metall ser inga stora problem med att förhandla om förändrade turordningsregler i lagen om anställningsskydd, las. Turordningsreglerna är redan överspelade, menar ordförande Marie Nilsson.

I en intervju med TT säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson att turordningsreglerna i las inte är något stort problem, eftersom de redan är överspelade. Men IF Metall vill se rejäla satsningar på kompetensutveckling när arbetsrätten förändras.

De gamla turordningsreglerna om sist in först ut tillämpas inte längre i verkligheten. I stället handlar det om att hitta personer med rätt kompetens, konstaterar Marie Nilsson. Och då är det viktiga att se till att medlemmarna får tillgång till kompetensutveckling under anställningstiden, ett ansvar som hon inte anser att arbetsgivarna tar i dag.

”Priset för arbetsgivaren måste bli att se till att det blir en mycket större trygghet i omställningen. Det tycker inte vi är så kontroversiellt”, säger hon om las-förhandlingarna i intervjun.

Även om IF Metalls ordförande delar den fackliga kritiken mot att politikerna lägger sig i, och under hot om lagstiftning vill bestämma vad parterna ska komma fram till i sina förhandlingar, anser hon att det handlar om att ge och ta.  

”Jag tror att vi kommer att hitta lösningar, men jag är inte så säker på att vi gör det tvärs över LO, TCO och Saco-nivå, utan att vi måste ner på bransch- och förbundsnivå för att hitta lösningar”, säger Marie Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.