ILO: 25 miljoner jobb i riskzonen

CORONA2020-03-20
Närmare 25 miljoner jobb kommer att gå förlorade i Coronakrisens spår, uppskattar FNs arbetsmarknadsorgan ILO. Det enda möjliga motmedlet är enligt ILO ett samordnat internationellt agerande.

I en rapport om effekterna av Covid-19 på den globala världsmarknaden uppskattar ILO att miljoner människor kommer att drabbas av arbetslöshet, undersysselsättning och arbetsbrist. Organisationen förordar en bestämd, samordnad och omedelbar reaktion från världssamfundet, som efter finanskrisen 2008-2009.

”Det här är inte längre bara en global hälsokris, det är också en omfattande arbetsmarknads- och ekonomisk kris som har en gigantisk påverkan på människor. När världen 2008 stod inför en global finanskris svarade politiken upp med ett presentera ett gemensamt program som avvärjde det värsta. Vi behöver sådant ledarskap och beslutsamhet nu”, kommenterar ILOs generalsekreterare Guy Ryder situationen i ett pressmeddelande.

ILO vill se åtgärder inom tre huvudområden – skydd för arbetare på arbetsplatsen, stimulanser för ekonomi och sysselsättning, och stöd för jobb och inkomster. Det innebär socialt skydd med korttidsarbeten, betald ledighet och andra insatser, samt finansiella och skattemässiga lättnader, också för medelstora, små och mikroföretag. Dessutom krävs penningpolitiska och skattemässiga åtgärder som lån och finansiellt stöd till utsatta branscher, skriver ILO.

ILO varnar för att vissa grupper kommer att bli oproportionerligt utsatta genom jobbkrisen, vilket kommer att öka ojämlikheten. Det kan handla om människor med oskyddade och lågavlönade jobb, särskilt de yngsta och äldsta på arbetsmarknaden. Också kvinnor och invandrare kommer att drabbas hårdare. Invandrare är sårbara därför att de saknar socialt skydd och grundläggande rättigheter, och kvinnor är överrepresenterade i lågavlönade jobb inom utsatta branscher, enligt rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.