Industrifacken kräver 4,4 procents löneökningar

AVTALSRÖRELSE2022-10-31
Löneökningar på 4,4 procent, en särskild satsning på högre lägstalöner och fortsatta avsättningar till delpension och flexpension. Det är Facken inom industrins krav inför avtalsrörelsen 2023.

De fem facken inom Industrin – IF Metall, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen – kräver löneökningar på 4,4 procent baserat på ett ettårigt avtal. Det är högre lönekrav än i de senaste avtalsrörelserna. Men skälet är inte att kompensera för inflationen, det skulle vara farligt och sluta med urholkning av löner och arbetslöshet, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson, till tidningen Arbetet. I stället är det en stärkt svensk konkurrenskraft som gör att Facken inom industrin ser skäl att växla upp löneökningstakten.

”Vinstandelen i företagen ligger sedan flera år över det historiska genomsnittet – och just nu långt över”, säger Unionens ordförande Martin Linder till Arbetet.

Utöver det generella löneökningskravet ställer facken inom industrin krav på en särskild satsning på avtalens lägsta löner som ska öka med minst 1 600 kronor i månaden. Facken vill även ha en fortsatt höjning av avsättningen till deltidspension och flexpension.

Enligt DN ställer sig 13 av 14 LO-förbund bakom Industrifackens krav på 4,4 procent.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.