Informationsutbyte har sparat 652 miljoner

STATSFÖRVALTNING2019-05-24
På tio år har samarbete mellan Försäkringskassan och Skatteverket lett till att Försäkringskassan kunnat spara 652 miljoner kronor åt statskassan, genom stoppade utbetalningar och återkrav.

De senaste tio åren har Skatteverket lämnat uppgifter till Försäkringskassan om felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen. Enligt ett pressmeddelande har arbetet hittills lett till att Försäkringskassan kunnat förhindra felaktiga utbetalningar på 420 miljoner kronor, samt genom återkrav eller skadestånd dragit in ytterligare 232 miljoner kronor.

”Utbytet mellan Försäkringskassan och Skatteverket om felaktiga utbetalningar har gett ett gott resultat. Skattepengar ska gå till de som har rätt till dem, ingen annan”, kommenterar Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, i pressmeddelandet.

Informationsutbytet mellan Försäkringskassan och Skatteverket för att minska felaktiga utbetalningar i välfärdssystemen har pågått sedan 2008. I genomsnitt har 40 miljoner kronor per år stoppats från att betalas ut felaktigt, och mer än 20 miljoner kronor per år begärts i återkrav eller skadestånd.

”Skatteverket meddelar andra myndigheter utifrån uppgifter vi har. Vi lämnar fler än 1 000 sådana anmälningar per år. De kommer från både folkbokföringen och beskattningsverksamheten”, uppger Åsa Isaksson, enhetschef på Skatteverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.