Ingen kritik mot Kriminalvården

JO2008-06-10

Justitieombudsmannen, JO, har på eget initiativ granskat de senaste årens självmord i svenska häkten. Granskningen leder inte till någon åtgärd från JOs sida.

JO har begärt in information om 17 fall av självmord under perioden 2006-2008. Sedan JO inledde granskningen har ytterligare tre självmord begåtts på häktena. År 2007 inträffade tolv självmord, vilket är den högsta siffran de senaste tio åren.

JO konstaterar att både internationella konventioner och den svenska lagen föreskriver att den som är frihetsberövad ska skyddas. Det innebär att Kriminalvården är skyldig att förhindra att den som är intagen tar sitt liv.

”Jag inser att det inte är möjligt att i varje enskilt fall hindra en person som har suicidtankar från att göra verklighet av sin önskan att ta sitt liv. Det finns dock mycket Kriminalvården bör kunna göra i syfte att undvika dessa tragiska händelser”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

Bland de saker Kriminalvården bör se till är att personalen får tillräcklig utbildning och att det finns tillräcklig personaltäthet i häktet. Utgångspunkten ska vara att den intagne befinner sig i en personlig kris, skriver JO.

Kriminalvården har till JO redovisat att man tagit fram nya riktlinjer för att förhindra självmord som personalen nu ska utbildas i. Kriminalvården har också tillsatt en särskild grupp, Omvårdnadsinspektionen, som fram till september ska granska alla häkten för att identifiera bristande rutiner när det gäller omhändertagandet av de intagna.

”Mot denna bakgrund finner jag inte tillräcklig anledning att utreda ärendet ytterligare men jag kommer att följa utvecklingen”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA