Ingen misstänkt i Saudiaffären

FOI2013-04-15

Ingen på Försvarets forskningsinstitut, FOI, ställs till svars för att hemliga handlingar lämnades ut i den så kallade Saudiaffären. Justitiekanslern lägger ned förundersökningen.

I dag, måndag, beslutade Justitiekanslern, JK, att lägga ned förundersökningen om misstänkt brott mot tystnadsplikten. Någon eller några misstänktes för att ha lämnat ut FOI-handlingar om Sveriges försvarssamarbeten med Saudiarabien, handlingar som Sveriges Radio publicerade på sin webbplats.

Sveriges Radios avslöjanden kom att kallas Saudiaffären. Det var i samband med den affären som förre försvarsministern Sten Tolgfors valde att avgå, officiellt av privata skäl.

Nu konstaterar chefsåklagare Alf Johansson, som utfört utredningen åt JK, att det inte går att få klarhet i vem eller vilka som lämnat ut handlingarna.

Rolf Tryman, ordförande för ST inom FOI, blir glad över beskedet.

– Åh vad bra. Jag hade inte väntat mig något annat.

Att lämna ut hemliga handlingar är ett brott. Att berätta vad som står i handlingarna kan däremot omfattas av den grundlagsstadgade meddelarfriheten. Men Rolf Tryman utesluter inte att handlingarna kan ha kommit utanför FOI på något annat sätt än genom anställda.

– Min uppfattning är att ingen FOI-anställd begått något tjänstefel, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA