Nyhet om vapenfabrik oroar på FOI

FOI2012-03-09

Nyheten om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien oroar personal på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. ST i myndigheten har försäkrat sig om att arbetsgivaren inte bryter mot förbudet att efterforska läckan till nyheten.

Ekot har avslöjat att Sverige planerat att hjälpa Saudiarabien att bygga en fabrik för tillverkning av bland annat sprängämnen och raketbränsle till missiler.

Nyheten placerade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, mitt i hetluften. Det märks kring myndighetens fikabord tycker Rolf Tryman, ordförande i ST inom FOI.

– Folk tycker inte att det känns bra att vår myndighet förknippas med en totalitär diktatur. Men vi som anställda omfattas av tystnadsplikt och kan inte heller kommentera det som skrivits i pressen, säger Rolf Tryman.

I ST-styrelsen på FOI sitter även Ann Ödlund. Hon säger att medarbetare och andra reagerat med förvåning på nyheterna.

– Folk i allmänhet verkar förvånade över att FOI och Sveriges regeringar gör den här typen av avtal med diktaturregimer. Det finns ofta lite kunskap om svensk vapenexport och det debatteras sällan.

Själv tycker hon att det känns trist.

– Hur kan det bli på det här sättet? När man läser dokumenten som Ekot lagt ut får man intrycket att något har startats och sedan har det börjat rulla på mer eller mindre av sig självt och ingen på departementsnivå har tagit ansvar för att sätta stopp. Vår generaldirektör har ju senare berättat att han själv gick in och stoppade vidare planer. Det tror jag trots allt var ett lugnande besked till medarbetarna.

Ann Ödlund tror knappast att någon inom FOI vill att myndigheten ska figurera i sådana här sammanhang. Medarbetarna brinner för verksamheten och är stolta över sin arbetsplats, menar hon.

– Vår slogan är ju att vi arbetar för en säkrare värld. Men det får sig en törn, tycker jag. Jag tror internt att folk blir förbannade över att FOI använts på det här sättet och att ingen satt stopp för det, säger Ann Ödlund.

I en intervju som Ekot gör med FOIs generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar han att FOI har ett projekt. Både Rolf Tryman och Ann Ödlund tycker att intervjun kändes besvärande.

– Intervjun i Dagens Eko var inte bra, säger Rolf Tryman.

– Jag kände mest ”ouch” - det gick lite fort där. Men som jag förstått det har det rått en osäkerhet om hur man ska förhålla sig till sekretessen. Det verkar också som att det här har kommit som en blixt från klar himmel, för det har tydligen inte funnits någon beredskap för att hantera media i just den här frågan, säger Ann Ödlund.

Rolf Tryman är övertygad om att det är någon som läckt uppgifter till Ekot, kanske av moralisk övertygelse.

– Det är uppenbart att det finns en whistleblower. Men vi har fått besked om att FOI inte kommer att göra några efterforskningar. Det fick vi på mbl-dagen i onsdags, säger Rolf Tryman.

Det är tryckfrihetsförordningen som skyddar tjänstemän som utnyttjat sin meddelarfrihet från efterforskningar och repressalier.

Både han och Ann Ödlund ser fram emot att sanningen kommer fram.

– Nu gäller det att korten kommer på bordet och att man gör om och gör rätt. I dokumenten pratas det om att tänja gränser. Det väcker frågan om hur en myndighet ska förhålla sig till sitt departement? Och framför allt, vice versa? Det är en jätteviktig konstitutions- och demokratifråga, också för oss som jobbar på FOI säger Ann Ödlund.

En myndighet ska styras av regering och riksdag via regleringsbrev. Men i FOIs regleringsbrev nämns inget om fabriksbyggen i Saudiarabien.

– Vi i ST kommer nog i framtiden att vara mer högljudda om något liknande dyker upp. Jag ska lyfta frågan i vår styrelse, säger Rolf Tryman

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA