Försvarsminister Sten Tolgfors meddelar att han avgår med omedelbar verkan. Skärmdump: regeringen.se
Försvarsminister Sten Tolgfors meddelar att han avgår med omedelbar verkan. Skärmdump: regeringen.se

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår

REGERINGEN2012-03-29

Mitt i kritikstormen avgår försvarsminister Sten Tolgfors. I hans ställe går infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tillfälligt in. Det är inte bara Saudiaffären som belastat Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors (M) avgår med omedelbar verkan. Han hade tänkt att snart avgå, hävdade han på en presskonferens i Rosenbad i dag, torsdag. Men Saudiaffären har ”underlättat och påskyndat” beslutet, som han uttryckte det.

Sten Tolgfors ville inte tillägga något om affären utöver det han i början av mars uttalat i en debattartikel, en längre presskonferens och några intervjuer. Han noterade att både Justitiekanslern, åklagare och konstitutionsutskottet fortsätter granska omständigheterna kring den planerade vapenfabriken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt berömde Sten Tolgfors för att han drivit på för att åstadkomma ett mera insatsberett försvar. Under tiden som regeringen söker en efterträdare, kommer infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) att fungera som försvarsminister.

Det är inte bara Saudiaffären som är besvärande för Sten Tolgfors. Han väljer att avgå på dagen en månad efter det att Riksrevisionen uttalat skarp kritik mot regeringen för dess sätt att genomföra besparingar i försvaret motsvarande 2,8 miljarder kronor.

Regeringen tillsatte 2008 en ”genomförandegrupp” som skulle spara pengar snabbt. Gruppen tillsattes så att regeringen kunde ta kontroll över materielförsörjningen. Riksrevisionens analys är att regeringen inte trodde att Försvarsmakten själv skulle lyckas göra tillräckliga besparingar på tillräckligt kort tid.
Men det har drabbat möjligheterna till insyn, uppföljning och ansvarsutkrävande, enligt Riksrevisionen.
Regeringen har styrt över Försvarsmakten på ett informellt sätt och utan dokumentation. Till och med riksdagen har hållits utanför, enligt Riksrevisionen.

Sten Tolgfors har varit försvarsminister sedan 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA