Regeringens FRA-förslag hotar källskyddet

FRA-LAGEN2009-02-18
Politikerna hanterar demokratin vårdslöst. De skickar ut signalen att signalspaning är viktigare än meddelarskydd. Det skriver Journalistförbundet och Tidningsutgivarna i Dagens nyheter i dag.

Nyligen presenterade regeringen en promemoria med förslag till ändringar i en rad lagar med anledning av FRA-lagen. Enligt regeringen syftar en del av förslagen till att förstärka integritetsskyddet vid signalspaning.  

Journalistförbundet, SJF, och Tidningsutgivarna, TU, gick i dag till gemensam offensiv mot förslagen och kritiserade regeringen för att urholka tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

På DNs debattsida skriver SJF och TU att ”Alliansens nya förslag har allvarliga brister… Vi får en lag som i praktiken innebär att vi i förväg vet att anonyma källor kan röjas och att grundlagsskyddet då inte kommer att gälla. ”.

SJF och TU menar att regeringen öppet borde redovisa att de anser att signalspaningen väger tyngre än grundlagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.