"En demokratisk katastrof"

FRA-LAGEN2008-08-28

FRA-lagen kommer att påverka de fackliga organisationernas biståndsarbete, menade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén vid ett seminarium om FRA-lagen på onsdagen.

Agneta Lindblom Hulthén kallade FRA- lagen ”en demokratisk katastrof” vid seminariet anordnat av vänsterpartiet. Hon och flera andra deltagare ansåg att lagen punkterar grundlagens regler om källskydd och meddelarfrihet och därför bör rivas upp.

Hon påpekade också att Journalistförbundet, liksom andra fackförbund, i sitt biståndsarbete har kontakt med fackförbund i länder med repressiva regeringar. Ett arbete som kommer att försvåras när lagen träder i kraft.

– Vi kan inte garantera att vi kan kommunicera elektroniskt, förklarade hon och tillade att Journalistförbundet lagt in en krypteringsmanual på sin hemsida.

Tidningsutgivarnas vd, Anna Serner, menade att journalister skulle kunna skydda sina källor genom att låta Försvarets radioanstalt, FRA, registrera ip-numren till redaktionernas datorer. Kommunikation till och från de ip-numren skulle vara skyddad från övervakning.

Men förslaget ifrågasattes av bland andra Agneta Lindblom Hulthén som påpekade att många journalister skriver på frilansbasis.

– Det vore att slå in på en väg med statlig legalisering av journalister, ansåg hon och förklarade att tanken fick henne att rysa.

Vänsterpartiets Alice Åström påpekade att inte heller fast anställda journalister alltid satt på redaktionen och arbetade. Amanda Brihed, från den FRA-kritiska organisationen Nätverket svart måndag, sade att ip-numren i många fall var dynamiska – det vill säga växlade från gång till gång – och därför inte kan kopplas ihop med någon speciell avsändare.

Clarence Crafoord, Centrum för rättvisa, gick igenom Europadomstolens dom mot Storbritannien som kom 1 juli, elva dagar efter det att riksdagen klubbat FRA-lagen.

Enligt honom har den brittiska lagen om signalspaning stora likheter med den svenska. Kontentan av domen är att lagens syfte måste vara tydligt för medborgarna och det ska vara möjligt att förutse vilka som riskerar att bli övervakade. Personer som på felaktiga grunder blivit övervakade ska i efterhand kunna vända sig till domstol för att utkräva skadestånd.

Centrum för rättvisa anser att FRA-lagen strider mot Europakonventionen och har anmält den till Europadomstolen.

Under hösten tar riksdagen ställning till kompletteringar av lagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA