Nej till signalspaning

POLISEN2007-01-12

Rikspolisstyrelsen säger bestämt nej till att ge Försvarets radioanstalt, FRA, ökade möjligheter till signalspaning.

”Förslagen tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de mänskliga fri- och rättigheterna”, skriver Rikspolisstyrelsen i sitt yttrande över lagrådsremissen ”En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet”.

Förslaget innebär att den militära underrättelsetjänsten ska få avlyssna telekommunikationer i kabel och att spaningen inte ska begränsas till militära hot.

Rikspolisstyrelsens kritik utgår bland annat från att i den gällande lagstiftningen finns mycket starka avgränsningar för avlyssning i kabel, bland annat att avlyssning alltid måste vara riktad mot identifierad adress till vilken en brottsmisstänkt person kan knytas. Avlyssning av det slag som föreslås i lagrådsremissen har inte någon sådan begränsning.

Rikspolisstyrelsen vänder sig också emot att man vill ta bort försvarsunderrättelseverksamhetens begränsning till att arbeta med militära hot.

”Det finns inget behov av att ge den militära underrättelseverksamheten uppgifter som är av påtaglig civil – och däribland inte minst av polisiär – natur”, står det i remissvaret som undertecknats av rikspolischefen Stefan Strömberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA