Inget beslut om signalspaningen

RIKSDAGEN2008-06-18

Kritiska röster inom alliansen tvingade fram en återförvisning av signalspaningsförslaget till riksdagens försvarsutskott. Ett nytt förslag kan komma att behandlas före midsommar.

Flera av alliansens riksdagsledamöter har haft kritiska synpunkter på förslaget till ökade möjligheter för Försvarets radioanstalt, FRA, att övervaka elektronisk trafik. Fredrick Federley, c, yrkade efter ett känslomässigt anförande på återremiss till utskottet. Enligt Fredrick Federley strider förslaget mot Regeringsformens skydd för den personliga integriteten:

– Om jag skulle rösta för förslaget skulle oppositionen göra klart och tydligt för alla hur hård partipiskan är i de borgerliga partierna. Säkerligen skulle vi anklagas för att vara ett hot mot demokratin. Om jag däremot skulle rösta med oppositionen skulle man säkerligen från oppositionen förklara klart och tydligt hur svag den borgerliga regeringen är.

Försvarsminster Sten Tolgfors, m, svarade att han var öppen för en återremiss till utskottet, i syfte att ytterligare förstärka skyddet för den personliga integriteten. Och när riksdagen i dag skulle gå till beslut skickades förslaget tillbaka till försvarsutskottet.

Avsikten är att utskottet ska kunna återkomma till riksdagen med ett nytt betänkande, så att riksdagen kan fatta ett beslut redan i dag eller i morgon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA