Bakläxa för förslag om ny domstol

FRA-LAGEN2009-02-20
Regeringen har föreslagit att en specialdomstol ska ge tillstånd till avlyssning som FRA genomför på uppdrag av andra myndigheter. Men, enligt Riksdag & Departement, är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kritisk.

Regeringen vill komplettera FRA-lagen. Bland annat vill man lagstifta om en specialdomstol som ska ge tillstånd till den avlyssning som Försvarets radioanstalt, FRA, utför på uppdrag av andra myndigheter.

Enligt tidskriften Riksdag & Departement ifrågasätter dock Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden om upplägget av specialdomstolen uppfyller Europakonventionens krav på oberoende domstolar. Enligt förslaget ska till exempel domstolen bara ha en ordinarie domare och dess beslut kan inte överklagas. I stället bör tillståndsgivningen skötas av befintliga domstolar, skriver nämnden i sitt remissvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.