Oro inför ny lag om signalspaning

FRA2009-05-12
FRA-lagen är återigen aktuell. Diskussioner förs inom  Centerpartiet och i Folk­partiets riksdagsgrupp. Nu gäller det hur lagförslaget  om signal­spaning i kabel ska se ut.

Bakgrunden är den kompromiss som regeringen slöt med kritikerna i sina egna led när FRA-lagen antogs för snart ett år sedan.

Camilla Lindberg, FP, är tveksam till det nya lagförslaget:

– Vi fick igenom att det bara ska vara Regeringskansliet och Försvarsmakten som ska kunna begära signalspaning. Men nu pågår en utredning om Säpos möjlighet att signalspana. Jag är orolig för att listan på myndigheter som får begära signal­spaning ökar i framtiden.

FRA-lagen diskuterades också vid Centerpartiets stämma i helgen. En grupp ville att lagen skulle rivas upp och göras om, men fick inte stämmans gehör.

Lagrådet godtar lagförslaget, men för i sitt yttrande ett resonemang om huruvida den domstol som ska ge tillstånd till spaningen, Försvarsunderrättelsedomstolen, verkligen är en domstol.

Domsluten blir inte möjliga att överklaga och enskilda personer får inte rätt att föra talan. Därför väcks frågan om domstolen i stället bör kallas för nämnd, skriver lagrådet.

Men då namnfrågan enligt lagrådet har begränsad betydelse godtas ändå beteckningen domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Moxy (ej verifierad) ons, 05/13/2009 - 12:33
Varför sa Camilla Lindberg ja till kompromissförslaget september 2008? Hela motståndet i folkpartiet dog i samma ögonblick.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.