Domstol föreslås avgöra signalspaning

FRA-LAGEN2008-09-26

Regeringspartierna har enats om omfattande ändringar av den beslutade lagen om signalspaning. Efter ändringarna ska samtliga av alliansens riksdagsmän stå bakom förslaget.

Regeringen föreslår att lagen om signalspaning ändras på femton punkter. Bland annat ska Försvarets Radioanstalt begära tillstånd i domstol om att bedriva signalspaning, signalspaningen får inte bedrivas om både avsändare och mottagare finns inom landet och signalspaning ska bara tillåtas inom begränsade ”trafikstråk” som domstolen fastställer.

– Med förslagen drar vi en tydlig gräns för att begränsa spaningen till de yttre hoten och stärker därför på flera punkter upp skyddet för enskilda i lagstiftningen. Vi inför också en tydligare tillståndsprövning och kontroll för hur signalspaning får bedrivas, skriver partiledarna Fredrik Reinfeldt, m, Maud Olofsson, c, Jan Björklund, fp, och Göran Hägglund, kd, i ett gemensamt pressmeddelande.

Nu ska uppgörelsen mellan partierna ligga till grund för en proposition med en ny lagtext som ska arbetas fram i försvarsdepartementet. Innan propositionen överlämnas till riksdagen vill man ha en bred remissbehandling. Regeringsförslaget kommer därför inte att lämnas förrän nästa år.

Oppositionen är inte nöjd med de förändringar regeringspartierna aviserar:

– Det här är i grunden helt fel och farsen bara fortsätter. Det här måste göras om, och om från början, säger förre justitieministern Thomas Bodström, s, till Svenska Dagbladet.

Om socialdemokraterna vinner nästa val tänker man riva upp lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning för signalspaningen.

De föreslagna förändringarna kommer sannolikt också att leda till att Centrum för rättvisa drar tillbaka sin anmälan av Sverige till EG-domstolen:

– Om alla dessa förändringar genomförs, då tycker jag spontant att det känns ganska meningslöst att fortsätta med en prövning i Europadomstolen, säger chefsjuristen Clarence Crafoord till Dagens eko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA