FRA-lagen klubbad i riksdagen

FRA2009-10-15
Med 158 röster mot 153 antog riksdagen på onsdagen en komplettering av FRA-lagen. Men oppositionen utlovade att lagstiftningen kommer att rivas upp om den vinner valet.

FRA-lagen – namngiven efter Försvarets radioanstalt, FRA – reglerar möjligheterna att bedriva signalspaning i reguljär telefon- och internetkommunikation över rikets gränser. Den beslutades med knapp marginal i riksdagen under förra året och trädde i kraft vid årsskiftet. Men en förutsättning för att få med sig en majoritet var att regeringen lovade att den skulle rättas till på ett antal punkter.

Bland annat måste FRA begära tillstånd från en specialdomstol innan man kan påbörja spaning. Bara försvaret, regeringen och Regeringskansliet får rätt att begära signalspaning och det blir en begränsning av i vilka situationer signalspaning är tillåten.

På onsdagen röstades ändringarna igenom av 158 riksdagsledamöter mot 153. Bara folkpartisten Camilla Lindberg la ner sin röst, alla andra röstade efter partilinjerna. Oppositionen vill att en ny parlamentarisk utredning ska se över hela lagstiftningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.