Ger godkänt för signalspaning

INTEGRITET2010-12-08
Datainspektionen ger efter en granskning klartecken för hur Försvarets Radioanstalt, FRA, hanterar personuppgifter i samband med signalspaning.

Datainspektionen, DI, har haft regeringens uppdrag att ur integritetsskyddssynpunkt kontrollera hur FRA hanterar personuppgifter i samband med signalspaning. I sin rapport förklarar DI att FRA varit mycket mottagligt för synpunkter och lagt ner mycket tid och resurser på att skapa rutiner och utbilda personalen.

”FRA har efter påpekande från oss gjort flera förbättringar av sina rutiner för hur personuppgifter hanteras i underrättelseverksamheten”, säger Nicklas Hjertonsson, som lett DIs granskning, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten till regeringen har DI konstaterat att FRA vid några tillfällen hämtat in inhemsk trafik, men vid de kontroller DI genomfört har det varit ett mycket litet antal.

FRA har på DIs uppmaning infört rutiner som ska garantera att meddelanden inte sparas förrän man kontrollerat att de inte innehåller så kallad förstörelsepliktig information. Enligt lagen är uppgifter som till exempel rör religiös åskådning och sexualliv, att betrakta som känsliga och extra skyddsvärda. FRA får endast hantera känsliga personuppgifter under vissa förutsättningar. FRA uppmanas att ta fram tydliga rutiner för hur känsliga personuppgifter ska hanteras i praktiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.