Svensk signalspaning problem i Norge

FRA2009-10-16

Den norska datainspektionen, Datatilsynet, riktar skarp kritik mot den svenska FRA-lagen. ”Det är otvivelaktigt en kränkning av den personliga integriteten”, hävdar Ove Skåra vid myndigheten.

Den svenska FRA-lagstiftningen gör det möjligt för svenska myndigheter att ”avlyssna” internet- och telefontrafik som passerar den svenska gränsen. Det innebär inte bara att norsk trafik till och från Sverige kan bli föremål för signalspaning – också meddelanden som skickas mellan norska användare kan passera den svenska gränsen, konstaterar Datatilsynets informationsdirektör Ove Skåra i Verdens Gang, VG:

– Så i praktiken kommer e-post, samtal och sms som vi skickar till varandra inom Norge också bli uppsnappade och analyserade, säger han till tidningen.

Också den norska regeringen ser den svenska signalspaningen som ett hot.

– Vi hade i somras ett möte med norska internetoperatörer för att säkra att e-post och sms inom Norge inte kan övervakas av ett annat land, säger statssekreteraren i Samferdselsdepartementet Hege Solbakken till VG.

Nästa steg är att försäkra sig om att kommunikation mellan norska medborgare inte går via utlandet. I praktiken innebär det att servrar måste flyttas till Norge, säger Hege Solbakken.

Den Internationella Juristkommissionen, ICJ, i Norge har anmält Sverige till den internationella domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Både Datatilsynet och ICJ är oroliga för att den svenska staten kommer att använda den lagrade informationen i byteshandel med andra länders underrättelsetjänster, skriver VG.

– Vi anser att den nya lagen strider mot den grundläggande mänskliga rätten till ett privatliv, säger Ove Skåra till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA