Svensk signalspaning problem i Norge

FRA2009-10-16
Den norska datainspektionen, Datatilsynet, riktar skarp kritik mot den svenska FRA-lagen. ”Det är otvivelaktigt en kränkning av den personliga integriteten”, hävdar Ove Skåra vid myndigheten.

Den svenska FRA-lagstiftningen gör det möjligt för svenska myndigheter att ”avlyssna” internet- och telefontrafik som passerar den svenska gränsen. Det innebär inte bara att norsk trafik till och från Sverige kan bli föremål för signalspaning – också meddelanden som skickas mellan norska användare kan passera den svenska gränsen, konstaterar Datatilsynets informationsdirektör Ove Skåra i Verdens Gang, VG:

– Så i praktiken kommer e-post, samtal och sms som vi skickar till varandra inom Norge också bli uppsnappade och analyserade, säger han till tidningen.

Också den norska regeringen ser den svenska signalspaningen som ett hot.

– Vi hade i somras ett möte med norska internetoperatörer för att säkra att e-post och sms inom Norge inte kan övervakas av ett annat land, säger statssekreteraren i Samferdselsdepartementet Hege Solbakken till VG.

Nästa steg är att försäkra sig om att kommunikation mellan norska medborgare inte går via utlandet. I praktiken innebär det att servrar måste flyttas till Norge, säger Hege Solbakken.

Den Internationella  Juristkommissionen, ICJ, i Norge har anmält Sverige till den internationella domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Både Datatilsynet och ICJ är oroliga för att den svenska staten kommer att använda den lagrade informationen i byteshandel med andra länders underrättelsetjänster, skriver VG.

– Vi anser att den nya lagen strider mot den grundläggande mänskliga rätten till ett privatliv, säger Ove Skåra till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.