Krav på karens för politiker

STATSFÖRVALTNING2014-08-21
I Saudiaffärens spår framförs nya krav på att Sverige ska införa karensregler för politiker och tjänstemän som går över från statsförvaltningen till näringslivet.

Topptjänstemän i regeringskansliet banade först väg för vapentillverkaren Saabs miljardkontrakt med diktaturen Saudiarabien, för att därefter övergå till välavlönade anställningar hos Saab, rapporterar Ekot. Nu framförs krav på att Sverige inför karensregler för att hindra övergång direkt till näringslivet, som finns i flera andra länder.

”Självklart bör det finnas någon form av karenstid. Det är självklart olämpligt att vara i en specifik affär hos en arbetsgivare och sedan kliva över i en annan. Då väcks frågan om det finns någon form av intressekonflikt”, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, till Ekot.

Förra riksrevisorn Eva Lindström var för två år sedan medförfattare till en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, om det svenska systemet. Där föreslogs en ettårig karantän för bland annat ministrar och statssekreterare.

”Vinsten är framför allt att upprätthålla allmänhetens förtroende för dem som verkar i offentlig sektor. Att det är saklighet och opartiskhet som man kan förlita sig på”, säger Eva Lindström till Ekot.

Civilminister Stefan Attefall, KD, ser inget behov av nya regler:

”Det är inte riktigt rimligt att införa generella regler, eftersom det är så få fall det här uppstår i. Men det förringar inte att varje enskild person måste ta med sitt goda omdöme när de går till en ny arbetsgivare”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.