Ingen överblickar tågträngseln

SPÅRTRAFIK2013-12-03

Riksrevisionen har granskat tågförseningarna. Myndigheten anser att järnvägsnätet skulle kunna utnyttjas effektivare. Men regeringen saknar den nödvändiga överblicken.

Riksrevisionen publicerar i dag, tisdag, en rapport om tågförseningarna. Myndigheten har både tittat på underhållet av järnvägarna och på hur effektivt bankapaciteten används.

Den övergripande slutsatsen är att det befintliga järnvägsnätet inte utnyttjas till fullo. Orsakerna är flera.

När det gäller underhållet av järnvägarna skulle Trafikverket kunna göra mycket för effektivare planering och styrning av arbetena.

De olika trafikledningscentralerna fungerar olika bra, enligt Riksrevisionen. De har en nyckelfunktion när trafiken ökar samtidigt som behovet av underhåll växer.

Ett annat problem är att det saknas moderna depåer där trafikoperatörerna kan sköta underhåll av lok och vagnar. Konsekvensen blir att förebyggande underhåll uteblir och att transporter av tomma tåg på väg till en fjärran depå tar plats på järnvägarna.

Riksrevisionen anser också att transporterna på räls är för billiga. Därför trängs mer trafik på spåren än vad som samhällsekonomiskt är lämpligt.

”Med en korrekt prissättning skulle troligtvis trängseln på banan vara mindre och förutsättningarna för punktlighet högre” skriver Riksrevisionen i rapporten.

Även det sätt på vilket underhållsföretagens entreprenadkontrakt är utformade skapar problem. Ofta får företagen betalt till rörligt pris för avhjälpande, tillfälligt underhåll. Riksrevisonen anser att man oftare borde anlita entreprenörerna för förebyggande underhåll till fast pris.

En mängd beslut behöver fattas men regeringen saknar, enligt Riksrevisionen, den nödvändiga överblicken. Därför är det ingen som kan styra de olika statliga och privata aktörerna, enligt Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA