Trafikledning på järnväg kontrolleras

SPÅRTRAFIKEN2014-01-21
Transportstyrelsen tidigarelägger sin tillsyn av Trafikverkets trafikledning efter den senaste tidens tågurspårningar. Den här veckan gör myndigheten en säkerhetsrevision vid flera trafikcentraler.

Transportstyrelsen hade planerat att genomföra en säkerhetsrevision under vecka fem, men har nu beslutat att tidigarelägga den. Enligt ett pressmeddelande är det urspårningen av ett godståg i Huddinge 7 januari som föranleder att tillsynen tidigareläggs.

Transportstyrelsen ska nu besöka ett par av Trafikverkets trafikcentraler. Syftet är att kontrollera hur Trafikverket hanterar de säkerhetspåverkande aktiviteter som krävs för att upprätthålla trafiksäkerheten inom järnvägen. Frågan är om Trafikverket har ett fungerande och väl dokumenterat system för sin trafiksäkerhet.

Revisionen kommer enligt pressmeddelandet att riktas särskilt mot Trafikledningens operativa organisation samt personalens kompetens.

Parallellt utreder Transportstyrelsen hur tillsynen av verksamhetsutövares underhållsverksamhet kan bli mer effektiv och vid behov skärpas. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 31 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.