Trafikledning på järnväg kontrolleras

SPÅRTRAFIKEN2014-01-21

Transportstyrelsen tidigarelägger sin tillsyn av Trafikverkets trafikledning efter den senaste tidens tågurspårningar. Den här veckan gör myndigheten en säkerhetsrevision vid flera trafikcentraler.

Transportstyrelsen hade planerat att genomföra en säkerhetsrevision under vecka fem, men har nu beslutat att tidigarelägga den. Enligt ett pressmeddelande är det urspårningen av ett godståg i Huddinge 7 januari som föranleder att tillsynen tidigareläggs.

Transportstyrelsen ska nu besöka ett par av Trafikverkets trafikcentraler. Syftet är att kontrollera hur Trafikverket hanterar de säkerhetspåverkande aktiviteter som krävs för att upprätthålla trafiksäkerheten inom järnvägen. Frågan är om Trafikverket har ett fungerande och väl dokumenterat system för sin trafiksäkerhet.

Revisionen kommer enligt pressmeddelandet att riktas särskilt mot Trafikledningens operativa organisation samt personalens kompetens.

Parallellt utreder Transportstyrelsen hur tillsynen av verksamhetsutövares underhållsverksamhet kan bli mer effektiv och vid behov skärpas. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 31 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA