Inget nytt namn – men processen fortsätter

ST2017-10-24
Det blev inget beslut om ett nytt namn för Fackförbundet ST. Men processen är inte heller över. Förbundets extrakongress valde att återremittera frågan om nytt namn.

Det blev en tämligen lugn debatt om förbundsstyrelsens förslag till nytt namn för Fackförbundet ST. Ett drygt tiotal personer gick upp i talarstolen för att lägga fram sina argument för och emot ett namnbyte till Fackförbundet Sterka.

I debatten yrkade ST inom universitets- och högskoleområdet på återremiss.

– Vi skulle vilja att man jobbar fram kriterier som bättre motsvarar vad namnet ska signalera. Var vi finns, vilka vi är och vilka vi kan organisera. Vi tycker inte att dessa kriterier finns med i detta namn, sade Lisbeth Häggberg.

Liksom flera andra debattörer lyfte hon fram att avdelningen är emot namnet Fackförbundet Sterka, men inte mot ett namnbyte.

Förbundets ordförande Britta Lejon tackade ombuden för att debatten varit ödmjuk och förts med en konstruktiv ton, när hon meddelade att förbundstyrelsen valt att stödja linjen att återremittera frågan.

– Det finns olika uppfattningar i frågan om vad som är bäst. Vi vill helst ha ett så enat förbund som möjligt i frågan om namn. Vi tycker mycket om det förslag vi har, men vi är beredda att pröva andra namn. 

Britta Lejon förklarade att förbundsstyrelsen i nuläget inte kan berätta exakt hur den fortsatta processen kommer att gå till, men att frågan om ett nytt namn tidigast tas upp på stämman nästa år.

Beslutet att bifalla yrkandet om återremiss fattades med acklamation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Devang Parekh (ej verifierad) tis, 10/24/2017 - 18:54
Styrka är ett bra namnförslag.
Det är en styrka att vi är många medlemmar.
Inlagt av Kalee (ej verifierad) fre, 01/19/2018 - 17:18
Jag ser inget behov att byta namn på vår fina fackförening. Vad är det för fel med ST? Ett namn kan aldrig omfatta alla fina egenskaper med vårt fack, och man kommer alltid att förkorta namnet om det är för långt. Det var väl därför man kom på ST? Låt nuvarande namn vara i fred, och låt oss använda vår tid till reella ting
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.