”Inhyrda arrestvakter är för trötta”

POLISEN2010-08-25

Polisen i Kalmar oroas över säkerheten i sin arrestlokal. Inhyrda vakter är så trötta att de somnar på jobbet. De har arbetspass på mellan 12 och 20 timmar, vilket strider mot reglerna och innebär livsfara, enligt en anmälan.

Under flera år har arresten i Kalmar län varit bemannad av både anställda och inhyrda vakter. Men nu protesterar de anställda mot vaktbolaget.

”Personalen vi får arbeta med är så trötta att de inte orkar hålla sig vakna under arbetspassen både dag som natt. När man är så trött är man inte skärpt när vi t. ex. ska öppna en celldörr till en våldsam person”, står det i en anonym anmälan till myndigheten.

– Nästan alla i personalen upplever det här som ett problem. Jag har själv tidigare haft en skriftlig växling med arbetsgivaren om just det här problemet, säger Bo Gustavsson, ST-ordförande på polisen i kalmar.

Enligt skrivelsen har vaktbolagen täta arbetspass på 12 till 20 timmar – medan de anställda följer regler om åtta timmars schema, dygnsvila och sammanhängande vila.

”Vaktbolagets personal är på arbetsplatsen men orkar inte arbeta. (…) Det är en ren livsfara med tanke på att det förekommer våld och hot under passen”, står det i anmälan.

Anmälaren skriver också att de anställda ”vid flera tillfällen under lång tid” har diskuterat problemet med cheferna utan att något har ändrats.

Jan Bergqvist, som är arrestföreståndare i Kalmar, förnekar att det förekommit några 20-timmarspass.

– De längsta passen har varit 16 timmar, men det är illa nog. Sommaren har varit extrem med hög beläggning, kombinerat med sjukskrivningar och föräldraledigheter bland personalen. Men det är ingen ursäkt. Jag har pratat med vaktbolaget om att det inte får hända igen.

Han ser i övrigt inga problem med de inhyrda vakterna.

– Genom att hyra in personal kan vi minska kostnaderna. Det här är ett beslut som polisledningen har fattat. Om vi har lägre beläggning behöver vi inte ha full bemanning, säger han.

STs Bo Gustavsson anser att grundproblemet är att arresten är underbemannad.

– Vi har en beläggning på i stort sett hundra procent. Då finns det ingen anledning att ta in vaktbolag i stället för att ha en tillräcklig bemanning själva. Då finns det inte mycket pengar att spara.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA