Inspektion avslöjade många brister

ARBETSMILJÖ2011-10-12

Fyra av tio arbetsplatser fick bakläxa när Arbetsmiljöverket i somras inspekterade arbetsmiljön för unga på 700 arbetsplatser. Totalt riktades 950 olika krav mot arbetsgivarna.

40 procent av de arbetsplatserna som Arbetsmiljöverket besökte under sommaren fick krav att åtgärda brister i arbetsmiljön. Inspektionerna var en del av en sommarkampanj som Arbetsmiljöverket genomförde för sjätte året i följd genom att fokusera på arbetsplatser med unga anställda. Enligt ett pressmeddelande genomfördes 700 inspektioner inom en rad olika branscher. Detaljhandel, hotell/restaurang, sport- och nöjesanläggningar samt omsorg var de branscher som fick flest besök.

”Med vår sommarsatsning ville vi göra arbetsgivarna medvetna om det ansvar de har för sina unga anställda, så att de inte kommer till skada. Arbetsplatser med ett fungerande förebyggande arbetsmiljöarbete visade sig oftast ha rutiner att slussa in ungdomarna på det nya jobbet. Nu har vi ställt krav på ytterligare 280 att skaffa sig detta, kommenterar Arbetsmiljöverkets Boel Callermo i pressmeddelandet.

De vanligaste kraven gällde brist på kunskap och rutiner för introduktion och handledning, riskbedömning och uppföljning.

Årets tillsyn kompletterades med en informationskampanj riktad till ungdomar mellan 16 och 24 år. Drygt 90 000 ungdomar klickade på annonser på Facebook och fick på så sätt kortfattad information om att det finns regler för arbetsmiljön, att de har rätt till introduktion och en uppmaning att våga fråga om något känns konstigt på arbetsplatsen. Under kampanjperioden ökade antalet som gillar Arbetsmiljöverkets ordinarie Facebooksida med 2 500 personer och är nu uppe i 10 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA