Bild: Alexander Armiento

Intern undersökning bekräftar tystnadskultur

POLISEN2023-05-03

En intern undersökning visar att det finns en tystnadskultur inom Polismyndigheten. Många anställda vill eller vågar inte uttrycka kritiska åsikter om verksamheten.

Den interna undersökningen bland Polisens medarbetare visar bland annat att anställda inte vill eller vågar uttrycka kritiska åsikter om verksamheten. Var fjärde medarbetare uppger att de upplever att man inte kan uttrycka kritiska frågor.

”Man är rädd för tillsättningar och man är rädd för att man ska skada sin karriär”, framhöll rikspolischef Anders Thornberg i samband med pressträffen, rapporterar Ekot.

Den interna undersökningen har genomförts efter vinterns turbulens kring chefstillsättningar och införandet av en ny visselblåsarfunktion inom myndigheten. Det har också tagits fram ett nytt dokument som tar upp hur anställda ska förhålla sig till varandra inom myndigheten.

”Vi vill att man ska säga som det är, att det ska vara ett öppet klimat och att alla ska känna sig trygga att uttrycka sin åsikt. Att inte alla känner så visar att vi har en tystnadskultur”, konstaterade Anders Thornberg vid pressträffen.

Enligt Polismyndighetens HR-chef Fredrik Modigh har undersökningen mätt hur personal reagerar när de har kritiska åsikter, när de inte håller med chefen eller ledningen om olika saker och har kritiska synpunkter på det:

”Det är svårt att veta vad det är för åsikter som man är rädd att framföra”, påpekade Fredrik Modigh i samband med pressträffen. 

Inom myndigheten förs numer regelbundna samtal om arbetsmiljöfrågorna mellan HR-avdelningen, skyddsombuden, facken och rikspolischefen, berättade han.

”Samtalen handlar om vad vi kan göra för att stärka upp vår kultur och i vilka delar vi kan arbeta tillsammans”, underströk Fredrik Modigh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA