Islänningar strejkar för högre lön

ISLAND2015-10-15
Sedan midnatt i natt strejkar 3 500 statstjänstemän och sjukvårdsanställda på Island. Konflikten bröt ut sedan de centrala löneförhandlingarna strandat, enligt webbtidningen Iceland Monitor.

Det är SFR, de isländska statsanställdas fackförbund, som varslat om strejk tillsammans med undersköterskefacket SLFI, skriver den engelskspråkiga webbtidningen Iceland Monitor.

Det var vid midnatt, natten till torsdagen som omkring 3 500 anställda på 158 olika myndigheter och andra statliga institutioner lade ned arbetet.

Hårdast slår strejken mot det nationella universitetssjukhuset, Landspítali, där omkring 1 600 anställda – en tredjedel av personalen – gått ut i strejk tillsvidare, enligt webbtidningen. SFR-medlemmar på det isländska tullverket och de nio regionala myndigheterna, Sýslumannaämbetena, är också uttagna i strejk tills vidare.

I övrigt strejkar fackmedlemmarna i 48 timmar nu på allt från det isländska systembolaget, Vínbúðin, till universiteten. Denna två dygn långa arbetsnedläggelse kommer att upprepas igen 19 oktober, 29 oktober, 2 november och så vidare tills ett nytt avtal är tecknat.

Även poliserna omfattas av de strandade löneförhandlingarna, men de är enligt lag förbjudna att strejka. 300 poliser genomförde i stället en demonstration genom Reykjavik på torsdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.